top of page
  • Emilie och Joakim

Den sista pusselbiten.

Morgon igen och dags att gå upp fast jag allra helst vill ligga kvar ihopkurad under mitt täcke. Motstridigt sätter jag ner fötterna på golvet och även fast jag fysiskt förflyttar mig mot telefonen i köket där larmet signalerar att det är dags att gå upp är hjärnan fortfarande inte med mig. Den är kvar och drömmer vidare under det varma täcket. Så kände jag, Emilie, under en period i mitt liv när jag gick på autopilot och gjorde saker av ren vana. Om du känner igen dig själv behöver det inte betyda att du behöver byta jobb eller inriktning. För mig hjälpte det med att hitta mitt högre syfte och ta reda på min inre motivation. Jag reflekterade över och skrev ner svar på dessa frågor: •Varför gör jag det jag gör? •Vad bidrar det jag gör dagligen till för andra människor och samhället? Svaren hjälper mig fortfarande att hoppa ur sängen varje morgon. Jag mår bättre när jag bidrar till något stort och mår jag bättre presterar jag bättre. När jag ser helheten skapas en känsla av syfte, engagemang och åtagande. Kanske känner du inte igen dig själv men vet någon som kan behöva grotta i detta, en medarbetare eller en vän? När jag efter några år i arbetslivet la den sista pusselbiten i ledarskapspyramiden kände jag för första gången att jag landat i mitt syfte, mina värderingar och mina drivkrafter. Jag förstod vad jag skulle göra, hur och varför. Men motivation är något jag kontinuerligt behöver jobba med och utveckla för att kunna leda mig själv och må bra. När jag hittade ledarskapspyramiden blev jag så otroligt glad för jag vet att detta kommer göra stor skillnad i människors och organisationers liv. Vad är då ledariskapspyramiden? ledarintelligens.se kan du läsa detta: "Modellen visar vilka färdigheter och kompetenser som behövs för både chefs-och ledarrollen. Ledarintelligens visar vilka färdigheter du behöver för ett ledarskap i balans."

Ledarskapspyramiden består av RQ - Rationell intelligens, EQ - Emotionell intelligens och SQ - Själslig intelligens. RQ - Denna del besvarar frågan vad du behöver göra. Här är du logisk, rationell, du mäter hårda värden, löser problem och ser vad du behöver göra för att ta dig i mål. EQ - Denna del besvarar frågan om hur du relaterar till andra, till exempel dina medarbetare. Här visar du empati, leder andra, hanterar känslor, inspirerar och motiverar.

SQ - Denna del besvarar frågan varför du gör detta och för vem. Ledarskapspyramiden använder jag både för att leda mig själv och när jag och Joakim leder organisationer och grupper, för att visualisera en modell att arbeta kring för att hamna i balans och nå hållbara resultat. Känner du till den? Har du använt den?

Alla delar behöver finnas på plats för att människor ska kunna prestera bra med hållbart resultat både för individen, gruppen och organisationen. Många gånger när Joakim och jag börjar jobba med en organisation är redan en eller två av dessa delar på plats och något man kontinuerligt jobbar med medan någon del saknas. Vilken del tror du är den vanligaste som saknas? Vi upplever att det ofta är SQ som saknas och kan förstå det då det är mer abstrakt än RQ och EQ. Det kan också upplevas som svårare att mäta, men det går att mäta även detta. Joakim och jag tar alltid tempen på SQ när vi går in i en organisation då det är den delen som gör störst skillnad i din ledarroll och för dina medarbetare att leda sig själva. Störst skillnad för resultatet på sista raden.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page